Becuri, Becuri si Becuri

Sunday 6 September 2009


Incandescenta, fluorescenta sau LED

Incepand cu 1 septembrie 2009, productia si importul becurilor cu incandescenta cu putere peste 100 de wati a fost interzisa in Uniunea Europeana ca parte a procesului de eliminare completa pana in 2012 a tuturor becurilor cu incandescenta. Becurile cu incandescenta inventate acum peste 100 de ani transforma energia in 2% lumina si 98% caldura. La o eficienta de 17 lumeni /watt pentru becurile incandescente corespund 66 lumeni/watt in cazul lampilor fluorescente. Aceasta permite reducerea consumului de electricitate intr-o perioada in care consumul "home and office" a crescut semnificativ in paralel cu reducerea celui industrial. Durata de viata a becurilo cu incandescenta poate atinge in medie 1.000 de ore de functionare comparativ cu 1.200 -20.000 de ore in cazul lampilor compacte fluorescente care le inlocuiesc.

Unul din principalele aspecte negative intens dezbatute ale lampilor fluorescente este posibila contaminare cu metale grele (de exemplu: intre 3 si 46 mg de mercur se regasesc functie de dimensiuni si tip in fiecare lampa fluorescenta). Modul de contaminare este legat atat de recilarea la sfarsitul perioadei de utilizare cat si de spargerea accidentala.

Un aspect mai putin dezbatut este poluarea retelelor electice. Datorita puterii reduse (in general sub 250W) lampile fluorescente nu intra sub incidenta normelor electrice privind puterea reactiva produsa, producerea de curenti armonici, zgomot in radiofrecventa. Strict regulata in mediul industrial datorita efectelor dezastruase asupra calitatii energiei furnizate si functionarii aparatelor electrice, puterea reactiva produsa de numarul mare de astfel de lampi ce urmeaza sa intre in uz si prevalenta in piata a unor modele mai ieftine fara filtre suficiente pun in dificultate furnizorii de electricitate. In prezent exista o presiune puternica in privinta regularii puterii reactive maxime acceptabila pentru lampile fluorescente. Balastul, si filtrele reprezinta o crestere semnificativa de cost si consum pentru lampile fluorescente.

Dupa ce timp de decenii au constituit in domeniul industrial si comercial un mod economic pentru iluminat si panotaj, tuburile fluorescente incep sa fie treptat inlocuite cu metode mai economice si fiabile de iluminat: LED-urile.

Becurile cu LED nu contin mercur sau halogeni, produc minimum 100 lumeni/watt si au o durata de viata de 50.000-60.000 de ore. Principalele dezavantaje sunt lumina directionata (spot) si costul relativ crescut in cazul unor intensitati mari.


About ECO Tech Talk

Technology Talk on Ecological Engineering. A web 2.0 attempt by A. MIHALCIOIU

Tech Talk on:
  • New ecological engineering developments and applications;
  • Ecological engineering research reviews;
  • Non Thermal Plasma environmental applications;
  • Electrostatic solutions
  • Conference announcements
  • Followers

      © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

    Back to TOP