Assinus ergo sum

Wednesday 26 August 2009

O idee buna, implementata gresit si inteleasa prost iata cu ce ramanem din articolul Ecaterinei Procopov din Adevarul de azi:

Prin introducerea sistemului de răscumpărare a PET-urilor la magazine, o familie ar putea încasa anual între 400 şi 500 de lei. Estimările noastre arată că o familie din România ar economisi o sumă semnificativă dacă ar fi recompensată pentru PET-urile returnate.
Curat murdar!

Mecanismul, similar bancii "Der Grüne Punkt" in Germania, ar insemna adaugarea unui leu la pretul oricarui produs ambalat in PET, leu platit de cumparator si recuperat in momentul returnarii de catre acesta la magazin. Sistemul functioneaza relativ corect acolo conducand la reciclarea unei importante cantitati din ambalajele PET. Impactul asupra mediului inconjurator este evident. O intreaga industrie de reciclare a deseurilor s-a dezvoltat in Germania finantata de acest sistem. Ideea buna!

Din punct de vedere financiar nu este altceva decat un mod de a credita din buzunarul consumatorului comertul cu bauturi. Leul platit de consumator "garantie" la sticla ar face dobanda in conturile magazinelor sau ... pe durata utilizarii.
Asta daca un sistem similar ar putea functiona in Romania. Nu poate! Daca un PET care costa (produs legal) 0.3 lei ar fi rascumparat de catre magazine cu 1 leu, intr-o tara care produce 80-90% din painea cea de toate zilele la negru, cate zile ar fi necesare pentru a pune pe picioare o industrie ilegala de injectat PET-uri? Implementare proasta!

D-na Ecaterina Procopov incearca insa in articol sa ne convinga de "economisirea unei sume semnificative de catre o familie" prin introducerea acestui mecanism ori asta e o aberatie care justifica pe deplin titlul "assinus ergo sum". Toti banii economisiti au fost de fapt deja platiti in plus la achizitia produselor. Intelegere gresita!

Grigore Cartianu, tot in Adevarul, intuieste solutia dar judeca si el gresit pretul corect socotind dupa portofelul propriu:
Cine ar face asta? Milioane de oameni, fără să fie rugaţi sau împinşi de la spate! Interesul i-ar transforma chiar şi pe cei mai rudimentari compatrioţi în cetăţeni-model. De ce să arunce aiurea sticlele goale, când ar putea lua bani pe ele? Poate că preţul unei sticle – să zicem, 0,5 lei - nu e tentant, dar când se adună vreo 10-20 e altceva! Nu arunci la gunoi 5 sau 10 lei, mai ales dacă nu te dau banii afară din casă.
Un experiment vechi ne arata ca recompensele mici stinuleaza mai puternic decat cele mari. Incercati sa oferiti 0.1 - 0.05 lei pe ambalaj si veti vedea numeroase persoane sarace colectand ambalajele de peste tot si returnandu-le la centre de reciclare in locul de cablurilor telefonice, capacelor de canal sau sinelor de cale ferata. Se intampla de exemplu in Japonia cu badoagele de aluminiu colectate si transportate in saci uriasi pe biciclete de catre oameni sarmani. O solutie care merge!


About ECO Tech Talk

Technology Talk on Ecological Engineering. A web 2.0 attempt by A. MIHALCIOIU

Tech Talk on:
  • New ecological engineering developments and applications;
  • Ecological engineering research reviews;
  • Non Thermal Plasma environmental applications;
  • Electrostatic solutions
  • Conference announcements
  • Followers

      © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

    Back to TOP